Overzicht van de gehele collectie

Tsuguharu Foujita (1886 - 1968)

Tsuguharu Foujita

Deux amies, profils

Gesigneerd links onder
Inkt op papier
38.5 x 49.5 cm.

Overzicht van de gehele collectie Terug naar top
Tsuguharu Foujita

Kunstenaars

Tsuguharu Foujita

(1886 - 1968)

Leonard Tsuguharu Foujita was schilder en etser. Na zijn opleiding in Japan verhuisde hij in 1913 naar Parijs, waar hij in contact kwam met de Parijse kunstenaarswereld. Hij leerde Amedeo Modigliani, Pascin, Chaim Soutine en Fernard Léger kennen en raakte bevriend met Juan Gris, Pablo Picasso en Henri Matisse. In tegenstelling tot sommige van zijn medekunstenaars duurde het voor hem niet lang om enige bekendheid te verwerven.

Met name na een tentoonstelling in 1918 werd hij een geliefd kunstschilder. Zijn belangrijkste thema's waren mooie vrouwen en katten. De vrouwen poseerden graag voor hem, omdat hij - heel uitzonderlijk in dat milieu in die tijd -  een badkuip had en stromend water. Zijn werk ‘Naakt met Toile de Jouy' was dé sensatie van de Parijse Salon d'Automne in 1922.  Het toont de geliefde van de kunstenaar Man Ray - Kiki -  naakt tegen een ivoorwitte achtergrond. Wat zijn schildertechniek betreft: deze was bijzonder, omdat hij de Franse olieverftechnieken toepaste in zijn Japanse schilderstijl. Al met al was hij een van de weinige kunstenaars uit Montparnasse, die al redelijk snel veel geld verdiende.

Rond 1931 reisde hij veel in Latijns-Amerika, waar hij ook veel belangstelling genoot. Terug in Japan, waar hij in 1933 aankwam, werd hij met open armen ontvangen. Na de oorlog verhuisde hij weer naar Frankrijk; hier voltooide hij zijn laatste grote werk: de decoratie van de Kathedraal van Reims.